Skip to content
Animal of Things
Birds · 3 mins read

Whooper Swan: Profile and Information

Oluwafemi Peter

Oluwafemi Peter

Updated June 28, 2024

Whooper Swan
Spread the love for animals! 🐾

A whooper swan is a large migratory bird and the most elegant in the swan lineage.

They have pure white plumage, black legs, and webbed feet.

Half the beak is orange-yellow at the base and black at the tip.

The beak design varies between individual birds and can be identified by their patterns.

Their infants are mostly white, but a few are grey.

Feb 26, 2022

Burrowing Owl: Profile and Information

The burrowing owl is a tiny, long-limbed owl that can be found across the open terrain of North and South…

Scientific Classification

KingdomAnimalia
PhylumChordata
ClassAves
OrderAnseriformes
FamilyAnatidae
GenusCygnus
SpeciesCygnus cygnus

Distribution

Whooper swans are widespread. They can be seen in the boreal region within Eurasia, and they migrate hundreds of miles to winter sites in eastern Asia and southern Europe.

Most swan whoopers in Western North America and the Indian sub-continent are migratory birds. Whooper swans mate and build nests by the river basins, lakes, shallow rivers, swamps, and bogs.

They prefer areas with evolving vegetation, which can protect their nests and newborn cygnets.

Habitat and Lifestyle

Whooper swans are active throughout the day, nourishing on the water and grazing on the earth.

They are territorial during the summer but social in the winter. These swans live near wetlands in flocks.

Larger flocks of over 40 birds are common between October and November, while smaller flocks of under 30 are more widespread between January and early spring.

Similar story:

9 Types of Herons in Ohio
Ohio has some of the most beautiful birds, including various herons. Herons come in various sizes, from small to large,…

There is a social hierarchy, with the larger families at the top and couples at the middle, while birds at the bottom are unpaired. Dominant swans eat longer, and other whooper swans try to join a flock to be secured or safe.

Aggressive male swans may increase the superiority of one family over another.

Diets

Whooper swan feeds on nourishing aquatic plants and roots in shallow water. The young birds (cygnet) eat small insects and abundant invertebrates to fulfill their fast growth and high protein demand.

Reproduction

Whooper swans are monogamous birds and make life pairs. They show affection to each other with their wings half open in an uplifted position, and each whooper swan alternatively bends to elongate its neck.

These displays are followed by loud trumpeting calls, and during the nesting season, the whooper swan strongly defends its habitat. The mating period occurs between the end of April and the beginning of May.

Whooper swans are sole nesters, and their nest is placed on a big mound, usually made of plant material, such as moss and lichens. Nests are built near the sea, on islands, and the shores of the lake.

Jul 7, 2025

The Complete Guide to Hummingbirds in Iowa

Did you know that thousands of hummingbirds pass through Iowa each spring, transforming ordinary backyards into miniature wildlife spectacles? While…

The females lay 4 – 5 eggs, and the mother’s incubation lasts approximately 35 days, while the male guards the region. Cygnets are catered for until three months old and can fly when they are 4 – 5 months old.

Cygnets rarely fly but engage in pre-flight signals to communicate with their mother and dad. They become independent and sexually matured after 48 months.

Threat

Human activities that threaten whooper swans include the reclamation of the island and coastal wetlands, particularly in Asia.

Other activities such as hunting, nest destruction, illegal wildlife procurement, loss of living space, and degradation endanger whooper swans.

Habitat risks for whoopers cover cultivation, overgrazing of livestock, irrigation drainage of wetland areas, winter vegetation reduction of livestock feed, trailing improvements, and oil contamination resulting from oil discovery, exploitation, transportation, and tourism disturbances.

Population

The Birdlife resource says the world’s Whooper swan population is 180,000with the population projected in Russia to be 10,000 – 100,000 pairs and about 1,000 – 10,000 individual birds in the winter region.

The population of Europe is estimated at 25,300 – 32,800 pairs, corresponding to  50,600 – 65,500 mature individuals. Whooper swans are currently listed on the IUCN red list radar as the least concerning (LC).

Discover more topics you'll love

Sep 25, 2024

8 Different Types of Woodpeckers in Arkansas

Arkansas is known for its musical traditions, the mineral quartz, cooked Catfish, and 400 bird species. Though 40 of those…
Sep 29, 2024

Can Chickens Eat Dry Cat Food?

As a chicken owner, it’s important to understand the importance of a balanced diet for your feathered friends. Providing your…
Sep 29, 2024

Can Chickens Eat Acorns?

When it comes to keeping your chickens healthy and happy, maintaining a balanced diet is essential. A well-rounded diet ensures…
Dec 12, 2025

Red Birds in Kansas: 12 Species You’ll Actually See in Your Backyard

You glance out your kitchen window and spot a flash of crimson at the feeder—but which red bird just visited?…
Apr 5, 2026

Rooster Crowing Laws in Colorado: What Every Owner and Neighbor Should Know

A rooster crowing at 4:30 in the morning is more than an alarm clock — in many Colorado neighborhoods, it’s…
Spread the love for animals! 🐾

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *