Skip to content
Animal of Things
Mammals · 4 mins read

Sun Bear: Profile and Information

Adenaya Damilola

Adenaya Damilola

Updated June 22, 2024

Sun Bear
Spread the love for animals! 🐾

The sun bear (Helarctosmalayanus) is a well-known bear species in the family Ursidae, native to Southeast Asia’s tropical forests.

The sun bear is the most arboreal of all bear species. A sun bear is an excellent climber, so it sleeps or sunbathes in trees 7 – 23 ft (2 – 7 m) above the ground.

It is mainly nocturnal, although nocturnality may be expressed in some areas frequented by humans.

Sun bears are solitary animals often seen in pairs (mother and her cub). Sun bears are threatened by illegal hunting for food & the wildlife trade and heavy deforestation.

Sun bears are listed on the IUCN Red List as Vulnerable.

Scientific Classification

KingdomAnimalia
PhylumChordata
ClassMammalia
OrderCarnivora
FamilyUrsidae
SubfamilyUrsinae
GenusHelarctos
SpeciesH. malayanus

Characteristics

It is regarded as the smallest among all bear species, standing nearly 28 in (70 cm) at the shoulder and weighing 55 to 143 pounds (25 to 65 kg).

Stubbily built, with strongly curved claws, large paws, a short snout, and small rounded ears. The fur is usually jet-black but can vary from red to grey. The term “sun” in sun bear is derived from cream to orange-colored chest patch characteristics.

Its unique morphology includes a flattened chest, inward-turned front feet, and powerful forelimbs with large claws (believed to be an adaptation for climbing).

The head and body length is between 39 – 55 in (100 – 140 cm). The snout could be silver, grey, or orange. Due to its hot tropical habitat, the hair is fine and silky and the shortest among all bear species.

The common trait among all sun bears is the chest patch, usually U-shaped but sometimes spot-like or circular, and it varies from ochre-yellow or orange to cream or buff, or even white. Some individuals may lack the patch.

Infants are born with greyish-black fur, a white or pale brown snout and a dirty white chest patch. The guard hairs are lighter than the underfur in adults. The edges of the paws are brown or tan, with sickle-shaped claws and furless soles.

The tail is 1 to 3 in (3 to 7 cm) long. Sun bears extend their long tongue by 8 to 10 inches (20 to 25 cm) to extract honey and insects.

Reproduction

Sun bears give birth throughout the year (polyoestrous). Oestrus lasts 5 – 7 days. Sun bears become sexually mature at 2 – 4 years of age.

The gestation period may last 95 – 240 days. Newborns are born inside hollow tree cavities. A litter usually comprises 1 or 2 weighing around 11 ½ ounces (325 grams) each.

Newborns are born with their eyes closed and are also deaf. Their eyes open on the 25th day, but they remain blind till the 50th day. Their sense of hearing develops during the first 50 days.

The young remain with their mother for nearly the first 3 years. The average lifespan of sun bears in captivity is 20 years; one specimen lived for 31 years.

Similar content:

Nilgiri Marten: Profile and Information
The Nilgiri marten is identical to the martes flavigula, but the shape of the skull is broader and significantly different…

Diet

Sun bears are omnivorous animals, and they feed on a wide variety of food items such as bees, ants, honey, beetles, termites, and plant material such as fruits and seeds. Vertebrates such as deer, birds, reptiles, and eggs may be eaten often.

Due to the availability of food resources throughout the year, sunbears do not hibernate.

Habitat and Distribution

The sun bears range from northeastern India to northern India. It extends from the south to the southeast through Cambodia, Bangladesh, Laos, Myanmar, Vietnam, Thailand, Indonesia, Brunei, and Malaysia to the south.

Sun bears are believed to be extinct in Singapore. Sun bears inhabit two types of forests: non-seasonal ever-green forests in Malaysia and Indonesia and deciduous & seasonally ever-green forests to the north of the Isthmus of Kra.

They are usually found at low altitudes below 3,900 ft (1,200 m) in peninsular Malaysia and western Thailand.

The major habitats in peninsular Malaysia and southern Thailand are moist evergreen forests, heavy rainfall throughout the year, more or less non-varying climate, and montane or low-lying dipterocarp forests.

Sun bears avoid areas close to human settlements and heavily logged forests. However, they have been seen in plantations, farmlands, and orchards. Sun bears have been reported to prey on livestock and poultry.

Population densities vary from 4.3 – 5.9 individuals per 39 sq mi (100 km2) in Khao Yai National Park, located in Thailand, to 26 individuals per 39 sq mi (100 km2) in the Harapan Rainforest located in southern Sumatra.

Recommended reading

May 3, 2026

Can You Kill Raccoons in Indiana? What State Law Actually Allows

Raccoons are one of the most common wildlife conflicts Indiana homeowners face. Whether they’re raiding your garden, nesting in your…
Mar 31, 2026

Black Bears in Connecticut: Hibernation Dates, Hotspots, and How to Stay Safe

Connecticut is home to a thriving and growing black bear population — and every spring, these powerful animals emerge from…
Nov 10, 2025

Is It Legal to Own a Raccoon in Maine? Laws, Permits, and Safer Alternatives Explained

Many people fall in love with raccoons’ adorable masked faces and playful behavior, leading them to wonder if they can…
Jun 15, 2024

Jellyfish: Profile and Information

There are around 2,000 different species of jellyfish in the world, and the most common being the big, colorful ones…
Jun 28, 2024

Morgan Horse: Profile and Information

Morgan horse is among the oldest horse breeds in the United States. It was named after Justin Morgan, his best-known…
Spread the love for animals! 🐾

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *