Skip to content
Animal of Things
Birds · 4 mins read

Merlin (Bird): Profile and Information

Kingsley Felix

Kingsley Felix

Updated June 30, 2024

Merlin (Bird)
Spread the love for animals! 🐾

Merlin, which has the scientific name Falco Columbarius, is another falcon species from the Northern Hemisphere.

It has countless subspecies across Eurasia and North America, and they are usually small in number.

Merlin is a raptor once known conversationally in North America as a pigeon hawk.

Its breeding zone is in the Northern Holarctic; some even travel to northern tropical and subtropical zones during winter.

The males’ wings range from 21 to 23 inches, whereas the females are fairly large.

Related topic:

Green Birds of England: 18 Species With Identification Tips
You might be surprised by just how many green-feathered birds call England home. From the cheerful greenfinch at your garden…

In flight, Merlin is very quick and hunts with great dexterity. Their common prey is mostly small birds like sorrow, quail, etc. Merlin has been seen as a falconry bird for centuries now.

For decades now, in North America, the population of Merlin has experienced a significant increase, leading some Merlins to abandon their migration and adapt to city life.

Scientific Classification

  • Scientific Name: Falco Columbarius
  • Kingdom: Animalia
  • Phylum: Chordata
  • Class: Aves
  • Order: Falconiformes
  • Family: Falconidae
  • Genus: Falco
  • Species: F. columbarius

Description

Merlin is 9.4-13.0 inches long, with a wingspan measuring 20-29 inches. Merlin is more strongly built, as compared to other small falcons.

The average weight of the males and females is 0.165kg and 0.23kg, respectively. However, there is a moderate disparity across the range of Merlin over a year, especially in migratory populations.

The weight of adult male Merlin is estimated to be between 0 21 and 0.125kg, whereas the larger females weigh up to 0.19 kg-0.3 kg.

The wings measure 7.2-9.4 inches each, the tail length is about 5.0-7.3 inches, and the tarsus is about 1.5 inches. This kind of dimorphism in the sexes of birds of prey is usually common, allowing both the males and the females to hunt various prey and reduce the size of the territory required to feed a mated pair.

The back of the male Merlin is mixed with blue and grey colors. Merlin’s belly is tinted or polished with orange. The female Merlin and those not yet mature are brownish greys with a whitish polish with brown spots underneath.

Aside from a weak whitish supercilium, the faint dark malar streak is hardly recognizable in the darkest birds and the palest of birds.

American males, which are light, look like the American kestrel, though the back and tail of male Merlin are colored greys, unlike the reddish-brown of the kestrel.

Light European males can be differentiated from kestrels through their wings, which have brown as the main color.

Further reading:

Duck Hunting Laws in New York: Season Dates, Licenses, Bag Limits, and Regulations
Duck hunting in New York rewards hunters who do their homework. The state’s varied geography — from the St. Lawrence…

Ecology

Merlins dwell in countries such as birch scrub, shrubland, and taiga forest. They don’t have a specific habitat and can be located at sea level and sometimes on treeline.

They generally prefer low or medium-height vegetation, with some trees. They usually make use of virtually any habitat.

Most of Merlin’s population migrates from one region to another. Those from northern Europe migrate to Southern Europe and North Africa.

The Merlins begin to migrate to their breeding grounds during the fall of February, most of them migrating through the United States, southern Russia, and Central Europe in March and April.

Speed and agility are Merlins’ main weapons during their prey hunt. They usually hunted by flying fast and low, less than 3.3ft above the ground. It captures its prey by surprise using large shrubs and trees. Most of the merlin’s prey is captured in the air.

Check this out:

Owls: Profile and Information
Owls are birds from the order Strigiformes, encompassing over 200 species of mainly isolated and nighttime birds of prey. It…

Merlins have also been observed to chase after trains and automobiles and also to prey on birds that have been captured by those trapped by ornithologists.

Reproduction

Typical breeding in Merlin takes place in May/June. Merlin is not known to make a good nest for themselves; they usually use deserted corvid or those belonging to hawks, which are always built on coniferous tree stands.

Particularly in moorland, in the UK, the female mostly builds a shallow scrape in heavy Heather to use as a nest.

 Merlin eggs are usually rusty brown and about 1.57×1.24 inches in size.

The incubation lasts about 28-32 days, performed to about 90% by the mother. Fledgling weighs about 0.013kg.

More great content

Jul 25, 2025

9 Hummingbirds in Tennessee: Complete Species Guide (With Photos & Migration Times)

Tennessee’s skies buzz with iridescent jewels from spring through fall, and some visitors even brave the winter months. While most…
May 3, 2026

Rooster Laws in Maryland: What You Need to Know Before Keeping One

Keeping a rooster in Maryland puts you at the center of one of the most locally fragmented regulatory systems in…
Sep 22, 2024

9 Types of Hawks in New Jersey

Hawks are powerful, captivating birds that can be found all across New Jersey. There are different types of hawks in…
Feb 12, 2026

Iowa Dove Season: Dates, Limits, and Licensing Requirements

Iowa’s dove hunting season offers some of the most rewarding upland bird hunting opportunities in the Midwest, with mourning doves…
Sep 15, 2025

Orange Birds in Idaho That Actually Visit Your Backyard

Idaho’s backyards serve as unexpected theaters for some of nature’s most spectacular orange-colored performances. While most people associate the Gem…
Spread the love for animals! 🐾

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *